işitme bozuklukları
NEDENLERİ
İşitme kaybı doğumsal olarak gelişebileceği gibi bazı faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor.
İlaç kullanımı
Kanser tedavisi gören hastalarda kullanılan kimi kemoterapi ilaçları ve idrar söktürücü (dirüetikler) olarak tanımlanabilecek bazı ilaçlar işitme kaybına yol açabiliyor.
Bası
Tümörler veya kafa içinde basınca yol açan hastalıklarda işitme kaybına sebep olabiliyor.
Yaş
Yaşla birlikte duyuda kayıplar yaşanabiliyor. Özellikle 40 yaş sonrası kişilerde yaşlılığa bağlı iç kulak ve sinirleri etkileyen hastalıklar gözlemlenebiliyor. Enfeksiyonlar veya metabolik hastalıklar: şeker veya endokrin hastalıkları gibi enfeksiyonel hastalıklar da işitme kaybında önemli bir rol oynayabiliyor.
Yüksek ses
Özellikle yüksek sesli yerlerde çalışan kişileri tehdit eden yüksek ses, 95 desibel ve üstü ani işitme kayıplarına neden olabiliyor. Bunların yanı sıra, aşağıda sayılanlar da işitme kaybına neden olabilecek durumlar arasında sayılabiliyor:
-
Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar
-
Orta kulakta kronik olarak sıvı birikmesi
-
Kafa yaralanmaları
-
Anormal kemik büyümesi
-
İnme
-
Genetik çekim
-
Meniere hastalığı
BELİRTİLER
İşitme kaybı aşamalı olarak ya da aniden gelişebilir. Çoğu zaman herhangi bir belirti vermezken, bazı hastalarda ise kademe kademe işitsel kayıplar yaşanabilir. Her zaman çok fazla belirti vermeyen işitme kayıpları tedavi edilmezse kişi duyma yetisini kaybedebilir. İşitme kayıpları bazı durumlarda aşağıdaki belirtileri gösterebilir.
-
İnsanlara sıklıkla cümlelerini tekrarlamalarını söylüyorsanız
-
Kalabalık ortamlarda sesleri ayırt edemiyorsanız
-
Televizyon izlerken veya müzik dinlerken sesin yüksekliğini fark etmiyor ve çevreniz tarafından uyarılıyorsanız
-
Sohbetleri takip etmekte zorluk çekiyorsanız işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz. Bu belirtilerin devam etmesi ve tekrarlaması durumunda bir kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı ile görüşmeliniz.