top of page

dudak-damak yarıkları

 

 

Dudak damak yarığı, bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, çeşitli nedenlerden dolayı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşme kusurun nedeniyle oluşan bir hastalıktır.

DUDAK VE DAMAK YARIKLARI KONUŞMA BOZUKLUĞUNA NASIL YOL AÇAR?
Dudak ve damak yarıkları; dudak, sert damak, yumuşak damak, diş, burun gibi yapıların birinin ya da birden fazlasının yapısal olarak bozuk olmasına ve bu organların sesletim için gerekli olan hareketleri uygun bir biçimde yapamamasına neden olmaktadır.

DUDAK DAMAK YARIĞI OLAN BİREYLERDE DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİNİN ROLÜ NEDİR?

Bireylerde dil ve konuşma terapistinin rolü nedir?
Kimi kliniklerde daha hamilelik sürecinde, uzmanlarla iletişime geçilmekte ve uzmanlar ebeveynleri nelerin beklediği ile ilgili olarak ebeveynlere bilgilendirme yapmaktadır. Dil ve konuşma terapisti (DKT) de bu uzmanlardan biridir. DKT dudak damak yarıklı bireylerin doğumundan yetişkinliğine uzanan süreçte bireylere ve ailelerine danışmanlık, değerlendirme, yönlendirme ve terapi hizmetleri sunar. Erken dönemde beslenme konusunda müdahalede bulunabilecek DKT, bebek büyüdükçe dil ve konuşma değerlendirmesi yaparak gerektiğinde iletişim, dil ve/veya konuşma sorunlarını tanılar ve terapisini yapar; yönlendirmenin gerekli olduğu durumlarda aileyi ve bireyi ilgili uzmanlara yönlendirir. DKT erken dönemde alıcı ve ifade edici dil becerilerinin nasıl geliştirilebileceği, belli konuşma seslerinin üretiminin nasıl pekiştirileceği gibi aileyi yönlendirici bilgiler de vermelidir.

bottom of page